Daar is de zon... maar ook de gevaren.



Het zonnetje schijnt en dat lokt je naar buiten, het is heerlijk warm en je wil graag genieten van dit mooie weer. We kunnen je geen ongelijk geven. We willen je wel even waarschuwen voor de gevaren van zonnebrand en een zonnesteek.

Zonnebrand.

De zon zendt verschillende soorten straling uit, waaronder UV-licht. Je huid beschermt zichzelf hiertegen in zeker mate afhankelijk van je fototype. Als je echter té lang in de zon blijft, krijgt je huid de kans niet om zich te beschermen en gaat ze door de straling als het ware ontsteken. Of met andere woorden: je verbrandt. Niet iedereen verbrandt even snel. Dit hangt af van de hoeveelheid pigment in jouw huid. Een licht verbrande huid ziet rood en zal tintelend, pijnlijk en warm aanvoelen. Naarmate je zwaarder verbrand bent, zal je huid ook opzwellen en komen er blaren tevoorschijn. Wanneer de verbranding ernstig is, kun je je ziek voelen met koude rillingen, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen. In heel ernstige gevallen kun je zelfs bewusteloos geraken. Wat kan je er zelf aan doen?

  • Als je merkt dat je verbrand bent, ga dan om te beginnen meteen uit de zon. Het heeft weinig zin om het erger te maken! Blijf de komende drie dagen uit de zon. Zo geef je je huid de kans om zich te herstellen.
  • Je kunt eventueel de pijn verzachten door de huid af te koelen met natte doeken of een lauwe douche. Drink zeker voldoende water.
  • Als je blaren hebt, prik ze dan niet door! Je laat ze best dicht, zodat je huid niet geïnfecteerd raakt.

Onder het motto “beter voorkomen dan genezen”, kunnen deze tips nuttig zijn:

  • Blijf niet te lang in de zon. Laat je huid wennen. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten en bouw zo langzaam aan op.
  • Vermijd de middagzon. Tussen 11 en 15u is de zonnestraling immers op zijn sterkst.
  • Smeer je goed in met een goede zonnebrandcrème. Je apotheker kan je helpen bij de keuze van een juist product.
  • Om een zonnesteek te vermijden, kun je best een hoed dragen en zoveel mogelijk de schaduw opzoeken. Dit is zeker belangrijk voor kinderen en kalende hoofden.

Er zijn heel wat producten voorhanden die helpen jouw huid te verzorgen na zonnebrand. Zo kan een goede aftersun al soelaas brengen bij een lichte verbranding. Dit is een verkoelende, vochtinbrengende lotion met een verzachtend en verzorgend effect op de huid, voornamelijk dankzij aloë vera- of hamamelis-extracten. Daarnaast kunnen zalfjes die extracten van kamille of arnica (valkruid) bevatten verzachtend en ontzwellend werken bij een lichte zonnebrand. Ook calendula (goudsbloem) kan verzachtend werken. 

Wanneer je wat zwaarder verbrand bent, gebruik je best een zalf of gel tegen brandwonden. Deze producten werken verkoelend, hydraterend en ook ontsmettend. Bovendien kunnen ze de brandwonde als het ware afdekken door er een soort film over te leggen. Vooral als je blaren hebt, kunnen ze nuttig zijn. Als jouw zonnebrand echt pijnlijk is, kan je je behelpen met paracetamol. Dit zal ook werken bij eventuele hoofdpijn en koorts. De beste remedie tegen zonnebrand blijft echter een goede bescherming. 

Zonnesteek

Je kan een zonnesteek oplopen als de felle zon lange tijd rechtstreeks op je hoofd of nek schijnt. Je hersenen raken hierdoor ontregeld. Je krijgt last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Een bijkomend probleem is dat je door de warmte meer zal zweten. Zo verliest je vocht en zout. Je krijgt erg veel dorst en je kan uitdrogen. Als je niet kan zweten, bijvoorbeeld omdat je te dik bent aangekleed, kan je lichaam haar warmte niet meer kwijt. Hierdoor kan een zonnesteek overgaan in een hitteberoerte. In dit geval loopt je lichaamstemperatuur erg fel op en kan je hele lichaam in de war geraken. Dit is erg gevaarlijk! Het verschil tussen een zonnesteek en een hitteberoerte is niet altijd even duidelijk. We sommen enkele alarmbelletjes van een hitteberoerte voor je op:

  • versuftheid;
  • krampen;
  • snelle ademhaling;
  • snelle hartslag;
  • blijvende of ernstig verhoogde lichaamstemperatuur.

Waarschuw bij één van deze tekens onmiddellijk de hulpdiensten!

Wat kan je er zelf aan doen?

  • Bescherm je hoofd en nek! Draag een petje of een hoedje.
  • Draag lichte en losse kledij. Zo kan je lichaam op tijd afkoelen.
  • Drink voldoende water! Hoe meer je zweet, hoe meer je moet drinken.
  • Kinderen en bejaarden zijn extra gevoelig voor uitdroging. Oppassen geblazen dus!
  • Zorg dat je voldoende zout binnenkrijgt. Sommige sportdrankjes bevatten extra mineralen en zijn erg geschikt bij warm weer.
  • Vermijd zware inspanningen in de zon.
  • Zoek op tijd de schaduw en verkoeling op.
  • Vergeet je huisdieren niet. Ook zij kunnen een zonnesteek krijgen. Zet hen op tijd in de schaduw en laat ze voldoende drinken.

Heb je toch een lichte zonnesteek opgelopen?

  • Ga zo snel mogelijk uit de zon.
  • Stop met sporten of andere inspanningen.
  • Drink water. Neem kleine slokjes en probeer er wat zout aan toe te voegen (9 g zout per liter water). Er zijn ook commerciële waters die zeer rijk zijn aan zout. Vichy is hier een voorbeeld van.
  • Laat je lichaam afkoelen. Neem bijvoorbeeld een lauwe douche of leg natte doeken op je voorhoofd, op je nek of in je lies.
  • Sommige geneesmiddelen kunnen het risico op een zonnesteek of een hitteberoerte verhogen, doordat ze het transpireren verminderen. Voorbeelden daarvan zijn sommige medicijnen tegen wagenziekte en depressiviteit. Vertel daarom aan je apotheker welke geneesmiddelen je inneemt. Hij kan je zeggen of je bijkomende maatregelen moet treffen om je tegen een zonnesteek te beschermen.

Bij warm weer zweet je veel. Je verliest meer water en zout, waardoor je kan uitdrogen. Aquarius kan hierbij helpen of je kan een soort O.R.S. (‘oral rehydration solution’) kopen bij de apotheek. Dit zijn zakjes met poeder dat je in water moet oplossen. Ze bevatten de ideale verhouding aan zouten en suikers. Ze zijn dus erg geschikt om uitdroging te voorkomen en te verhelpen. Hou er rekening mee dat je na een zonnesteek ook last kan hebben van barstende hoofdpijn.

Meest recente posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Ontdek Meer

In de kijker

Ontdek Meer

Positieve gezondheid

Ontdek Meer

contact

Hoe kunnen we u helpen?

Kunnen we iets voor je betekenen? Aarzel niet en neem contact met ons op.

CONTACTEER ONS